Filmhuis Lisse - Empire of Light

Empire of Light speelt zich af in een Engelse badplaats in het begin van de jaren tachtig en is een krachtig en aangrijpend verhaal over menselijke connectie en de magie van cinema, geregisseerd door Oscarwinnaar Sam Mendes. In Empire of Light schittert een sterrencast, ook in de bijrollen…

Iedere generatie en zichzelf respecterende nationale cinema wagen zich op zijn tijd aan een ‘Cinema Paradiso’ (Giuseppe Tornatore, 1988 eerder in het FHL). Ook regisseur Sam Mendes, komt met een warme ode aan het filmpaleis.

Het melancholieke Empire of Light speelt zich af in een statige bioscoop aan de Engelse zuidkust. Met de witte nationalistische protesten in de jaren tachtig als achtergrond vertelt Sam Mendes het verhaal over hoe de liefde tussen twee bioscoopmedewerkers hun onderlinge verschillen weet te overstijgen. Floor manager Hilary Small worstelt met haar geestelijke gezondheid. Ze woont alleen en slikt lithium vanwege ‘verwarde’ episodes. Hilary’s talmende leventje frist aanzienlijk op wanneer de jonge en opgewekte Stephen Murray een baantje bij de bioscoop oppakt. Echter ook deze ogenschijnlijk vrolijke jongeman heeft zo’n zijn persoonlijke misère als zwarte man in een overwegend witte omgeving die bovendien wordt opgejut door een stevige recessie en verrechtsing van het politieke debat. Buiten de deuren van de veilige bioscoop begint het steeds meer te spoken. Hoe verschillend Hilay en Stephen ook zijn en hoe onmogelijk hun affectie voor elkaar ook lijkt, ze zijn beiden buitenstaanders die werken op een plek die, op zijn best, gevoelens van empathie en gemeenschap kan bevorderen.

In Empire of Light schittert een sterrencast, onder leiding van Oscarwinnaar Olivia Colman, BAFTA-winnaar Micheal Ward, Tom Brooke, Tanya Moodie, Hannah Onslow, Crystal Clarke, Toby Jones en Oscarwinnaar Colin Firth als de bioscoop eigenaar. Regisseur Sam Mendes liet zich voor de film inspireren door zijn moeder Valerie.

Kaartjes voor deze film zijn vanaf tien dagen voor de voorstelling te bestellen.

Meer informatie en kaartverkoop