Museum de Zwarte Tulp toont de tentoonstelling Tulpen NU

Museum de Zwarte Tulp organiseert in een jaarlijkse traditie de tentoonstelling Tulpen NU waarbij hedendaagse kunstenaars werk tonen geïnspireerd op de tulp en andere bolgewassen. Van 18 december tot en met 26 februari is de tentoonstelling ‘Tulpen Nu’ te zien. Met aquarel, glas, fotografie, prenten, sculptuur en textiel geven de kunstenaars hun kijk op de iconische bloem, de tulp.

Al eeuwenlang zijn kunstenaars geboeid door de tulp. Sinds tulpen aan het eind van de zestiende eeuw Nederland bereikten, hebben schilders, tekenaars en graveurs geprobeerd hun schoonheid te vangen en zo de vergankelijke bloemen een lang leven te schenken. Ook nu zijn er kunstenaars voor wie de tulp een bron van inspiratie is. Letterlijk. Hun streven is niet de tulp zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven, maar zij zien de bloemen als middel, om vergankelijkheid te verbeelden, ze voor vergankelijkheid te behoeden of om de abstracte vorm te gebruiken voor hun kunstwerken.

Als een jaarlijkse traditie in de wintermaanden laat Museum de Zwarte Tulp werk zien van hedendaagse kunstenaars. De zinken bloem- en plantobjecten van beeldhouwster Mary Geradts tonen de schoonheid van de bloem door die groots op te blazen. Lia Ootes gebruikt de abstracte vorm van een eenzame witte tulp in haar tuin en sjabloneert die tot een prent en legt zo de vergankelijkheid vast. Bij portretfotografe Marieke Treffers gaat het om twaalf vrouwen uit het bollenvak voor wie zij een kraag arrangeerde met bloemen uit het bedrijf waar ze werkzaam zijn. Kiki van der Hart haalt haar inspiratie van buiten en kleurt ringen om een glazen vaas als bollenvelden die in bloei staan. Beeldhouwster Lynne Leegte zoekt het verval, de laatste fase van bloei, in haar werk door gevallen tulpenblaadjes en tulpen uit de steensoorten albast en speksteen te hakken of schrapen. Sprookjesachtig zijn de door Alisa Lis van papier en textiel gemaakte metershoge bolbloemen waarbij fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. De aquarellen van schilder Frank Tromp de Haas van zijn eigen woonkamer met potten bolgewassen doen de tijd stil staan en het vergankelijk beeld behouden.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
De toegangsprijs bedraagt € 8,00. Jeugd van 15 t/m 18 jaar betaalt € 3,50.

Meer informatie: www.museumdezwartetulp.nlOverzicht van alle data

  • 17 december 2022 vanaf 13:00 t/m 26 februari 2023 tot 17:00