Orgelconcert in St. Agathakerk

De Stichting Vrienden van het Adema-orgel te Lisse organiseert op zaterdag 7 oktober weer een orgelconcert in de Sint-Agathakerk van Lisse.  Het monumentale Adema-orgel in deze kerk zal dan bespeeld worden door Wouter van der Wilt.

De helft van het concertprogramma staat deze avond in het teken van het Max Reger-jaar. Dit vanwege het feit dat de kleine Max 150 jaar geleden ter wereld kwam. 

Omdat veel grote werken van Reger, zoals de Choralfantasiën en een aantal andere grote werken dit jaar weer veelvuldig gespeeld worden en nog zullen worden, heeft Wouter van der Wilt gekozen voor totaal iets anders. Op het programma staat namelijk een orgeltranscriptie van Reger’s Variationen und Fuge über ein Thema von Mozart, opus 132. Het werk is gebaseerd op het bekende Thema met variaties uit Mozarts pianosonate in A, K 331. Na het thema gaat Reger ruim een half uur op zijn geheel eigen, briljante manier verder in een aantal zeer afwisselende variaties. Aan het slot ontbreekt een grootse fuga niet, gecombineerd met het beginthema. Dit orkestwerk is één van de populairste Regerwerken voor de concertzaal. Op een wat groter, romantisch orgel zoals het Adema-orgel in de Agathakerk komt dit werk (in een bewerking voor orgel) echter ook heel goed tot zijn recht. 

Voorafgaande aan dit grootse werk speelt Wouter nog zeer toegankelijke muziek van Jacques-Nicolas Lemmens en Heinrich von Herzogenberg. Ook zal hij nog improviseren.

Wouter van der Wilt studeerde als organist cum laude af aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij Bram Beekman. Daarnaast studeerde hij kerkmuziek en volgde hij improvisatie-lessen bij Henco de Berg. Hij vervolgde zijn studie aan de Hochschule für Musik in Stuttgart bij Ludger Lohmann. Wouter won verschillende prijzen op diverse concoursen, o.a. in 2009 en 2011 de eerste prijs op het nationaal improvisatieconcours in Amsterdam. Hij was finalist van het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. In 2010 werd hij benoemd tot cantor-organist van de Hoflaankerk in Rotterdam Kralingen. Sinds 2017 is hij werkzaam als docent improvisatie aan het conservatorium in Tilburg.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. De toegang tot het concert is gratis, na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden. Voor meer informatie zie www.ademavrienden.nl

Aanvang 20.15 uur. 


Overzicht van alle data

  • 7 oktober 2023 van 20:15 tot 21:30