Tentoonstelling ‘Chinese kijk op bollenvelden’ in Museum De Zwarte Tulp

Schilderijen en werken op papier

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont in de maanden maart t/m mei 2019 topstukken van de Chinese kunstenaar Zhuang Hong Yi. Het zijn kunstwerken vervaardigd van delicate stukjes geverfd rijstpapier, gevouwen en geknipt tot honderden bloemknoppen. Op de tentoonstelling zijn collages te zien, landschappelijke werken en ‘Flowerbeds’. De inspiratiebron voor de ‘Flowerbeds’ waren de eindeloze, kleurrijke bollenvelden die Zhuang onder zich door zag glijden tijdens zijn eerste vlucht van China naar Nederland.

In zijn kunst laat Zhuang zijn traditionele Chinese opleiding samenvloeien met zijn Westerse ervaringen. Hij combineert rijstpapier (een materiaal dat vooral geassocieerd wordt met de oude Oosterse wereld) met een innoverende versie van Europees impressionisme. Het driedimensionale karakter maakt van zijn werk een bijzondere en fascinerende mengvorm tussen schilderij en sculptuur. In close-up beginnen de kleuren zich te mengen, waardoor een constante stroom van nauwkeurig gevouwen bloemen ontstaat.

Over Zhuang Hong Yi

Zhuang Hong Yi (1962) werd geboren in Sichuan en studeerde kunst aan de Sichuan College of Fine Arts. In 1992 vertrok hij met zijn vrouw, de kunstenaar Lu Luo, naar Nederland. Hij voltooide zijn studie aan de Minerva Kunstacademie in Groningen. Sindsdien woont en werkt hij een groot gedeelte van het jaar in Nederland. Zhuang had zijn eerste tentoonstelling in het Groninger Museum in 2000, zijn tweede in 2007.

De tulpenvelden hebben grote kunstenaars naar Nederland gebracht. De Franse kunstenaar Claude Monet verbleef in 1886 een maand in Den Haag en vertrok van daaruit naar de bollenstreek om de

tulpenvelden te schilderen. De Amerikaanse kunstenaar George Hitchcock werkte het grootste deel van zijn actieve schildersleven in Nederland en was de belangrijkste voorman van de Egmondse School waar hij bollenvelden schilderde. En nu dus kunstenaars uit China.

Overzicht van alle data

  • 23 februari 2019 t/m 16 juni 2019