Tentoonstelling Kleurenpracht

De tentoonstelling Kleurenpracht (tot 1 augustus) gaat over het schilderen van bollenvelden. Met werk van vier generaties bollenveldenschilders wordt getoond hoe ze te werk gingen. Anton Koster (1859-1937), Ben Viegers (1886-1947), Leo van den Ende (1939), Joyce van Caspel (1970).

Koster werkte vooral in de omgeving van Haarlem en in de Bollenstreek, hij heeft honderden schilderijen, pastels en aquarellen gemaakt. Hij werkte veel ‘in het veld’ en maakte de schilderijen af in het atelier of schilderde er andere versies van. Ook Ben Viegers werkte vrijwel altijd ‘in het veld’, ‘en plein air’, zowel in de omgeving van Den Haag en waarschijnlijk in de Bollenstreek als in Noord Holland, in de omgeving van Castricum waar hij in het begin van de oorlog woonde. Leo van den Ende is bekend geworden door zijn Panorama TulipLand dat van 1997-2008 in Voorhout duizenden bezoekers trok. Hij werkt veel in het atelier op basis van dia’s en foto’s. Op de ezel staat een voorstudie voor Panorama TulipLand. Joyce van Caspel vertegenwoordigt de jongste generatie met recent werk. Zij werkt ‘in het veld’ en gebruikt tekeningen en foto’s om het werk in het atelier af te maken.

Bij alle vier worden schildersezels en materialen getoond en ‘werk in uitvoering’. Voor de overleden schilders moest dat natuurlijk gereconstrueerd worden. Kunstenaar Francisca Tollenaar kroop in de huid van Anton Koster en vervaardigde een voorstudie in houtskool en krijt van het schilderij Hyacintenvelden. Schilder Rob Visje vervaardigde een half-af werk van Ben Viegers. Het werk naast de titel van de tentoonstelling is ook gemaakt door Rob Visje, die uitging van een werk van Anton Koster in particulier bezit. We weten dat dat werk ‘in het veld’ is gemaakt omdat in de hoeken van het origineel punaisegaatjes zitten. Het doek werd thuis op paneel geplakt en ingelijst.

Ook geeft de tentoonstelling informatie over het ontstaan van het bollenveldenlandschap en over de eerste schilders, Van Gogh en Claude Monet.  Aan de hand van reproducties van schetsboekjes uit de collectie van het Rijksprentenkabinet is te zien hoe schilders in het veld tekeningen maakten, en daarin kleurnotities schreven ten behoeve van latere schilderijen.

Overzicht van alle data

  • 5 juni 2021 vanaf 13:00 t/m 1 augustus 2021 tot 17:00