Tentoonstelling 'Mayflower 400 jaar - Planten van Pilgrims’ in Museum De Zwarte Tulp

Voor vrijheid van hun protestantse geloof vluchtte een groep Engelsen in 1609 naar Leiden in Nederland. Daar vonden ze op den duur de sfeer toch te vrijzinnig, en dus reisde een deel van de groep in 1620 verder, naar Amerika, de ‘Nieuwe Wereld’, met het schip de Mayflower. In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. 

Een van de Pilgrims, William Brewster, heeft op zijn overtocht met de Mayflower een uitgebreid naslagwerk over vooral medicinale maar ook voedselplanten meegenomen: Het Cruijdeboeck (1554) van Rembert Dodoens. Van 1582 tot 1585 was Dodoens hoogleraar in Leiden. De botanische wetenschap was een wereld met heel veel internationale verbanden. Leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland presenteren, samen met een aantal Amerikaanse collega’s, botanische tekeningen naar aanleiding van het boek van Dodoens. 

De kruidenboeken van de pilgrims

Kennis van de geneeskracht van planten en kruiden was in die tijd erg belangrijk. In Engeland was hét boek The Herbal van John Gerard (1597) met duizenden afbeeldingen en besprekingen van planten. De houtblokken voor de afbeeldingen leende Gerard onder andere van de beroemde drukkerij Plantijn in Antwerpen. The Herbal was grotendeels een vertaling van het Cruydeboeck (1554) van Rembert Dodoens dat vaak vertaald en herdrukt is. Dodoens had weer gebruik gemaakt van een ander beroemd kruidenboek: De Historia Stirpium (1542) van Leonhart Fuchs, in 1543 in het Duits vertaald als New Kreüterbuch. De botanische wetenschap was een wereld met heel veel internationale verbanden. Een exemplaar van het Dodoens Cruydeboeck ging mee op de Mayflower naar Amerika. In The Herbal en het Cruydeboeck staan ook planten uit de ‘Nieuwe Wereld’ beschreven: zonnebloem, tabak, pompoen, maïs, tomaat en aardappel. Zonnebloempitten zijn zeer gezond, een aardappel in de zak van je jas helpt tegen reumatiek.

Naast deze tentoonstelling is er een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en de kunstinstallatie ‘Orange Alert’ van de belangrijke hedendaagse Amerikaanse kunstenares Stephanie Syjuco (1974) te zien.

Overzicht van alle data

  • 2 juni 2020 vanaf 10:00 t/m 27 september 2020 tot 17:00