Zondagmiddag over Noord-Korea in de bibliotheek in Lisse

Van oktober tot april is op zondagmiddag de bibliotheek in Lisse open en worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Op zondag 10 november om 13.30 uur vertelt Drs. Marc Roth in de lezing Noord-Korea: ‘De verbeelde werkelijkheid’ over het meest gesloten land ter wereld.

Drs. Marc Roth, reisleider, organiseert reizen naar Noord-Korea. Noord-Korea is het meest gesloten land ter wereld. Toeristen worden er altijd begeleid door twee gidsen en krijgen praktisch alleen te zien waar het land trots op is.

In deze lezing geeft Marc een inkijkje in ‘werelds meest gesloten samenleving en ontdek je dat Noord-Korea meer is dan alleen maar ‘verbeelde werkelijkheid’. De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben en natuurlijk de eigen ervaringen van Marc als bezoeker van Noord-Korea.  

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt zich steeds de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid?
Roth kwam voor het eerst in Noord-Korea voor een kunstproject en raakte gefascineerd door het bijna onwerkelijke decor waarin hij terecht kwam. De hoofdstad Pyongyang transformeert zich de laatste jaren tot een socialistische sprookjesstad. De stad laat het decor zien van een verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. “In Noord-Korea weet je nooit zeker of het getoonde 'waar' is. Zekerheden zijn lang niet altijd zo zeker hier”, stelt Roth.

Is de werkelijkheid die we in Noord-Korea te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

Na deze lezing zal je als toehoorder, je beeld over dit bijzondere land enigszins moeten bijstellen.

Datum: 10 november

Aanvang:13.30 uur

Locatie: Bibliotheek Lisse – Koninginneweg 79A, 2161 ZB Lisse

Kosten: gratis